קשישים שנפלו צריכים לעבור הערכה יסודית לקביעת הטיפול בגורם הבסיסי לנפילה, השבת התפקוד והפחתת הסיכון לנפילות חוזרות. אמצעים אלו משפיעים באופן מהותי על תחלואה ותמותה כתוצאה מנפילות, כמו גם שיפור משמעותי באיכות החיים של בני הגיל השלישי והמטפלים בהם.
הערכת גורמי הסיכון
הסיכון לפציעה מנפילה תלוי ברגישות המטופל ובנוכחות מפגעים סביבתיים. תדירויות הנפילות קשורות להשפיעה מצטברת של הפרעות מרובות על גבי שינויים הקשורים לגיל. הספרות המקצועית מזהה מספר עצום של גורמי סיכון לנפילות.גורמי הסיכון האחראים לנפילות בגיל השלישי עשויות להיות מהותיות, ולכלול למשל שינויים פיסיולוגיים הקשורים לגיל, השפעת מחלות ושימוש בתרופות, או גורמים חיצוניים כגון מפגעים סביבתיים. יש לזכור כי נפילה אחת עשויה להיות כרוכה בסיבות מרובות, ונפילות חוזרות נובעות מאטיולוגיה שונה של כל אדם. לכן יש להעריך כל נפילה בנפרד ולהרכיב תכנית טיפול בהתאם לרמות הסיכון.
שינויים הקשורים לגיל – שינויים אלו אינם בהכרח "נורמאליים", אך הם מובילים לשינוי בתפקוד. לכן יש להתייחס במידת האפשר להשפעות השינויים עם הגיל על סיכוני הנפילות.
כמעט כל מחלה חמורה או כרונית עלולה לגרום או לתרום לנפילות – נוכחות מחלות משבשת את התודעה ותשומת הלב ועלולה לגרום לנפילות בגיל השלישי.תרופות, כולל תרופות מרשם, ללא מרשם וצמחי מרפא – דגלים אדומים לנפילות הם שימוש בתרופות מרובות, הכוללות למעלה מארבע תרופות מרשם, הנצרכות באופן קבוע.
גורמים חיצוניים – בנפילות, בני הגיל השלישי הפעילים נוטים ליפול ולהיפצע בבית במהלך פעילויות שגרתיות. אנשים מבוגרים נמרצים נוטים יותר להשתתף בפעילויות דינמיות, ליפול ולהיפגע כתוצאה ממפגעים סביבתיים כגון מדרגות, שטיחים, תאורה ירודה, משטחי רצפה שאינם סדירים, או רהיטים המפריעים לתנועה חופשית.
התמודדות ומניעת נפילותאם אדם קשיש נופל או סובל מנפילות חוזרות, ההתייעצות הראשונה היא עם הרופא. יש לקבל הערכת בריאות וצפיפות העצם לאיתור אוסטיאופורוזיס וקביעת תכנית הטיפול האישית על מנת למנוע שברים כתוצאה מנפילות עתידיות. כל המבוגרים, ללא קשר לנפילות או גורמי סיכון, נהנים מפעילות גופנית קבועה המגבירה את הניידות והאיזון.
כשאדם מבוגר נמצא בסיכון גבוה לנפילות, יש להרכיב תכנית מניעה, המפחיתה את שיעור הנפילות בקרב בני הגיל השלישי. ההתערבויות כוללות שינוי מפגעים סביבתיים, הערכה וטיפול בלחץ דם, בעיות ראייה ושינויים במצב ההכרה, כולל דיכאון. ראו גם: האם יש קשר בין המצב המשפחתי של ההורה לבחירה בבית אבות או דיור מוגן? שירותי סיעוד