Home » עידכונים » טיפול סיעודי על ידי בן משפחה

טיפול סיעודי על ידי בן משפחה

קשישים אשר מתמודדים עם ירידה בתפקוד (פיזי ו/או קוגניטיבי), אך עדיין מעוניינים להישאר בביתם ולא להיכנס למוסד סיעודי, הם אלה שזקוקים למטפל סיעודי צמוד. העסקת מטפל סיעודי זר בתוך הבית היא עניין רגיש מאוד ומורכב, הן לקשיש עצמו והן לבני משפחתו.

לא פשוט להתגורר עם אדם זר בתוך הבית. צריך לחיות במציאות שונה וחדשה שבה אדם זר נכנס לחיים האישיים ולטריטוריה האישית של הקשיש הסיעודי.

עובד זר אמור לסעוד אותו ולסייע לו גם בסיטואציות אינטימיות מאוד, והוא מנהל את מהלך סדר היום בבית הפרטי של הקשיש. מתוך הדברים האמורים, מובן לגמרי הקושי בחיפושים ובמציאת מטפל טוב לקשיש.

העסקת מטפלת סיעודית דורשת מעקב וליווי צמוד מצד משפחות הקשישים, והיא כרוכה בעלויות כספיות רבות. ישנם מצבים בהם בני המשפחה מוצאים את עצמם כמעין מגשרים בין המטפל הסיעודי לבין הקשיש או צריכים למצוא פתרונות לבעיית החגים והחופשות של המטפלים – מי יישאר עם הקשיש?

מכיוון שישנם קשיים רבים אשר כרוכים בתהליך מציאת מטפל סיעודי זר, מה גם שהמצב רגיש מאוד, בני המשפחה עשויים לחפש פתרונות אחרים לטיפול בקשיש. לעתים בני המשפחה מחליטים שהטיפול הסיעודי יהיה תחת אחריותם ובוחרים את אחד מבני המשפחה להיות מטפל סיעודי. זוהי אינה החלטה קלה כלל וכלל. יש לשקול ברצינות את הנושא ולהתחשב בעמדת הקשיש ביחס לדבר.

השפעות הטיפול הסיעודי על בן המשפחה

להיות מטפל של אדם קשיש אינו דבר פשוט, על אחת כמה וכמה שהמטפל הוא בן משפחה. ההתמודדות במשך כל היום עם צורכי הקשיש ועם דרישותיו אינה קלה. בן המשפחה מרגיש הזדהות רבה עם הקשיש, מה שגורם לעומס רגשי גדול. בן המשפחה המטפל עלול להיות מושפע מהטיפול הסיעודי בצורה פסיכולוגית, שמתבטאת בשחיקה, בעייפות, בדיכאון ובתחושת בדידות גדולה.

העובדה שבן המשפחה הופך להיות המטפל הסיעודי של הקשיש עלולה לגבות ממנו מחיר חברתי גבוה, מכיוון שהוא נמצא עם הקשיש במשך 24 שעות ביממה, מוותר על אינטראקציות עם גורמים שונים ומוותר בכך על קשרים חברתיים שהיו לו קודם לכן.

במקרים של התדרדרות במצבו של הקשיש, שלא נתונים באחריותו של בן המשפחה המטפל, עלול להתלוות אליו (אל המטפל) עומס רגשי רב. מכיוון שבן המשפחה נמצא עם הקשיש יום יום, שעה שעה, הוא דואג תמיד למילוי כל צרכיו, וכשחלה התדרדרות הוא עלול להרגיש רגשות אשמה. הוא עלול לחשוב שהוא טיפל בו בדרך לא נכונה. הוא עלול להרגיש תסכול גדול ועייפות רבה.

ישנם מקרים בהם בן המשפחה המטפל מקיים יחד עם הטיפול בקשיש גם מסגרת משפחתית משלו – ילדים ובני זוג. גם בתחום הזה הוא עלול לחוות קשיים, שכן בנוסף לקושי הנלווה לטיפול בקשיש, תיתכן התרופפות הקשר עם הילדים ועם בני הזוג.

התמודדות בן משפחה כמטפל סיעודי

בן המשפחה צריך להתמודד עם דברים שונים כאשר הוא לוקח על עצמו את תפקיד המטפל הסיעודי בקשיש. התמודדות ראשונה ועיקרית היא דאגה לצרכיו הפיזיים של הקשיש ושמירה על איכות חייו. המטפל צריך להתמודד גם עם בירוקרטיה מול הרשויות וקופות החולים (מילוי טפסים, קניית תרופות).

במידה והקשיש אינו מסוגל להכיר תודה, ההתמודדות של המטפל הופכת לקשה יותר. גם האישיות של הקשיש כבר אינה כמו שהייתה בעבר ( חולי אלצהיימר או דמנציה) וצריך לדעת כיצד להתמודד עם זה. ישנם מצבים בהם הקשיש מתגורר בבית המשפחה, מה שמוסיף להתמודדות הכלכלית בבית, שהופכת להיות קשה יותר מכיוון שאחד מבני המשפחה מטפל בקשיש ואינו עובד ומתפרנס בחוץ.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715427

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר